Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Φτιάχνουμε το δικό μας φυτώριο!













Οι μαθητές της Β΄ τάξης, στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβάλλοντος, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους φυτώριο.  ώστε να γνωρίσουν καλύτερα διαφορετικούς τρόπους πολλαπλασιασμού των φυτών και να παρατηρήσουν την ανάπτυξή τους. 












Αρχικά παρακολουθήσαμε αρκετά βίντεο και ενημερωθήκαμε για τους τρόπους που πολλαπλασιάζονται τα φυτά. Ιδιαίτερα εντύπωση προκάλεσε ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Το θαύμα της δημιουργίας ενός νέου φυτού από ένα κλαδάκι που κόβουμε από άλλο.











Στη συνέχεια ετοιμάσαμε τα παρτέρια και φυτέψαμε όλοι μαζί επιλεγμένα  φυτά  χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους πολλαπλασιασμού.

Σπόρους: φακές, φασόλια, βασιλικό

Βολβούς: σκόρδα, κρεμμίδια

Μοσχεύματα: αρμπαρόριζα, γεράνι, λεβάντα, δεντρολίβανο, βιγκόνια, σεφλέρα

Μάθαμε και για τις ορμόνες ριζοβολίας που διευκολύνουν τη δημιουργία ριζών αλλά και για την παραδοσιακούς τρόπους που διευκολύνουν την ανάπτυξη των ριζών. Στη συνέχεια  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  ενθουσιασμό αρχίσαμε όλοι μαζί δουλειά. Φορέσαμε τα γάντια μας προετοιμάσαμε το χώμα και επιλέξαμε τα φυτά που θα φυτέψουμε:
















Για να διευκολύνουμε τη  ριζοβολία των μοσχευμάτων χρησιμοποιήσαμε ορμόνη που αγοράσαμε από φυτώριο αλλά και ορμόνη που φτάξαμε μόνοι μας με παραδοσιακό τρόπο. Διαλύσαμε 100 γρ, μέλι σε 300 γρ. χλιαρό νερό. Το αφήσαμε να κρυώσει, τοποθετήσαμε τα μοσχεύματα μέσα στο υγρό για 24 ώρες και στη συνέχεια τα φυτέψαμε.









Αποφασίσαμε να φροντίζουμε όλοι μαζί τα φυτά  μας και το καλοκαίρι, πριν κλείσει το σχολείο να μεταφυτεύσουμε κάποια από αυτά στα σπίτια μας.

Τις μέρες που ο καιρός είναι καλός ξεκινάμε το μάθημά μας από την αυλή!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου